Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen

De Maatschappij voor Weldadigheid van Johannes van Den Bosch heeft in 1820 in Drenthe Koloniën gesticht met als doel de -vooral randstedelijke- armen te werk te stellen op het land. In het verlengde daarvan is enkele jaren later in Veenhuizen opvang gerealiseerd voor weeskinderen en later ook landlopers. Het Gevangenismuseum bevindt zich in een één van de 3 gebouwen die voor dat doel zijn opgetrokken: een carré-vormig gebouw met zijden van 150 meter rond een afgesloten binnenplaats. Opdracht aan Kinkorn was om die periode weer tot leven te brengen in een familietentoonstelling. Geïnspireerd op de oorspronkelijke indeling hebben we het gebouw plaatselijk over de lengte in tweeën gedeeld. De ruimte voor de wezen grenst aan de binnenplaats en die voor de landlopers aan de buitenzijde. De tentoonstelling wordt ingeleid met behulp van een boottocht waarbij de bezoeker samen met de wezen wordt opgeladen in Amsterdam en via verschillende boten na enkele dagen in Veenhuizen beland. De tentoonstelling is vervolgens thematisch-chronologisch opgezet waarbij het verhaal van de wezen ondermeer wordt gevolgd door de landlopers, de verpleegden, de ambtenaren en de gestichtswacht.


permanente opstelling, omvang: 1.200 m2

Concept en ontwerp: Kinkorn
Sounddesign: Klevr
Films: Blowfish
Multimedia-applicaties: Haute Technique
Licht: Kinkorn ism Rapenburg Plaza
Bouw interieur en multimedia: Kloosterboer Decor


Terug

Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen

De Maatschappij voor Weldadigheid van Johannes van Den Bosch heeft in 1820 in Drenthe Koloniën gesticht met als doel de -vooral randstedelijke- armen te werk te stellen op het land. In het verlengde daarvan is enkele jaren later in Veenhuizen opvang gerealiseerd voor weeskinderen en later ook landlopers. Het Gevangenismuseum bevindt zich in een één van de 3 gebouwen die voor dat doel zijn opgetrokken: een carré-vormig gebouw met zijden van 150 meter rond een afgesloten binnenplaats. Opdracht aan Kinkorn was om die periode weer tot leven te brengen in een familietentoonstelling. Geïnspireerd op de oorspronkelijke indeling hebben we het gebouw plaatselijk over de lengte in tweeën gedeeld. De ruimte voor de wezen grenst aan de binnenplaats en die voor de landlopers aan de buitenzijde. De tentoonstelling wordt ingeleid met behulp van een boottocht waarbij de bezoeker samen met de wezen wordt opgeladen in Amsterdam en via verschillende boten na enkele dagen in Veenhuizen beland. De tentoonstelling is vervolgens thematisch-chronologisch opgezet waarbij het verhaal van de wezen ondermeer wordt gevolgd door de landlopers, de verpleegden, de ambtenaren en de gestichtswacht.


permanente opstelling, omvang: 1.200 m2

Concept en ontwerp: Kinkorn
Sounddesign: Klevr
Films: Blowfish
Multimedia-applicaties: Haute Technique
Licht: Kinkorn ism Rapenburg Plaza
Bouw interieur en multimedia: Kloosterboer Decor


Terug