Museum Catharijneconvent Utrecht

Utrecht Hall

Client: Museum Catharijneconvent Utrecht.


Assignment:
- Put the existing collections in chronological-thematic ranking in accordance with the curator 's requirements.
- Make areas suitable for temporary exhibitions.
- Connect the various buildings of which the museum exists.
- Manage visitor flows as efficiently as possible to the various exhibitions.
- Handle the convent building respectfully, it is a national monument.

Concept; Remove the '70s grist and walls. Give the buildings access to daylight by removing woodwork in both the canal house and convent building. Give these two buildings their own distinct atmosphere.
The corridors in the convent are to be used as exhibition space in consistency with the various rooms.
Connect the two main buildings by the existing underpass. Provide this dark hallway with a fake skylight that gives the impression of daylight so visitors can go from one building to the other in a pleasant atmosphere.

House collections in major themes per room, and chronologically in the corridors. Provide corridors with special structures for the exhibition of paintings, while never having to drill in the wall again. This way the museum still remains flexible in exchange of objects in the permanent installations.

Also equip corridors with diaphanous blinds between the original arch-windows and the extra windows, to protect objects while giving visitors an optimal experience of the convent and it’s original courtyard. Vivacity inside by changes in the daylight.
High placed pedestals in the hallways show statues as they were meant to be seen in churches / monasteries and prevent them from being placed under glass. Close proximity and yet unattainable.

Projections on the arched vaults by using gobo-spots, images by Jeroen Bosch, to express the medieval experience of the supernatural.
The rooms dedicated to temporary exhibitions are all equipped with double walls and can thus freely be painted, nailed or drilled in without damaging the monument.


Realisation
Bierman Henket Architecten
Ijsfontein
Licht Joost de Beij

Back

Museum Catharijneconvent Utrecht

Utrecht Hall

Client: Museum Catharijneconvent Utrecht.


Assignment:
- Put the existing collections in chronological-thematic ranking in accordance with the curator 's requirements.
- Make areas suitable for temporary exhibitions.
- Connect the various buildings of which the museum exists.
- Manage visitor flows as efficiently as possible to the various exhibitions.
- Handle the convent building respectfully, it is a national monument.

Concept; Remove the '70s grist and walls. Give the buildings access to daylight by removing woodwork in both the canal house and convent building. Give these two buildings their own distinct atmosphere.
The corridors in the convent are to be used as exhibition space in consistency with the various rooms.
Connect the two main buildings by the existing underpass. Provide this dark hallway with a fake skylight that gives the impression of daylight so visitors can go from one building to the other in a pleasant atmosphere.

House collections in major themes per room, and chronologically in the corridors. Provide corridors with special structures for the exhibition of paintings, while never having to drill in the wall again. This way the museum still remains flexible in exchange of objects in the permanent installations.

Also equip corridors with diaphanous blinds between the original arch-windows and the extra windows, to protect objects while giving visitors an optimal experience of the convent and it’s original courtyard. Vivacity inside by changes in the daylight.
High placed pedestals in the hallways show statues as they were meant to be seen in churches / monasteries and prevent them from being placed under glass. Close proximity and yet unattainable.

Projections on the arched vaults by using gobo-spots, images by Jeroen Bosch, to express the medieval experience of the supernatural.
The rooms dedicated to temporary exhibitions are all equipped with double walls and can thus freely be painted, nailed or drilled in without damaging the monument.


Realisation
Bierman Henket Architecten
Ijsfontein
Licht Joost de Beij

Back